Često postavljana pitanja

Za studente

Gdje sve mogu upisati stručni studij u Hrvatskoj?

Jedna u nizu istaknutih karakteristika veleučilišta i visokih škola je raspostranjenost stručnih studija u svim regijama Hrvatske, uključujući mnoga ruralna područja - od Vukovara, Požege, Virovitice, Čakovca, Bjelovara i Križevaca do Krapine, Karlovca, Gospića, Rijeke i Šibenika. Popis svih veleučilišta i visokih škola koje izvode stručne studije pogledaj ovdje.

Koju titulu stječem sa završenim stručnim studijem?

Završetkom stručnog studija na preddiplomskoj razini student stječe titulu stručnog prvostupnika, popularno zvanog “bakalara”, a završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija stječe se titula stručnog specijalista uz naznaku struke. Ne brini, zbog drugačijeg naziva tvoja diploma i znanje nisu ništa manje vrijedni.

Koliko studenata studira na stručnim studijama trenutno?

U proteklih nekoliko godina oko 29% ukupne studentske populacije studira na nekom stručnom studiju, što čini nešto manje od 50 000 aktivnih studenata stručnih studija.

Koje su razine na kojima mogu upisati stručni studij?

Stručni studij možeš upisati na preddiplomskoj i diplomskoj razini, ovisno o posljednje završenom stupnju obrazovanja. Pogledaj popis veleučilišta i visokih škola koje izvode stručne studije.

Je li istina da je diploma stručnog studija manje vrijedna?

Ne, to je jedan od mitova koji nerado čujemo. Stručni studiji su drugačiji od sveučilišnih, ali  studenti stječu jednako vrijedne kompetencije, a samo jedna od činjenica koja govori o tome je kako završetkom preddiplomskog ili diplomskog stručnog studija stječeš jednak broj ECTS-a, odnosno sveukupno 300 ECTS-a po završetku.

Koliko ECTS bodova stječem završetkom stručnog studija?

Završetkom preddiplomskog stručnog studija i specijalističkog diplomskog stručnog studija na veleučilištima i visokim školama studenti stječu jednak broj ECTS-a kao i studenti na tim razinama sveučilišnih studija.

Koja je razlika između stručnih i sveučilišnih studija?

Stručni studij te priprema za direktan ulazak u suvremen poslovni svijet i tržište rada, stjecanjem prvih poslovnih koraka već tijekom studija, dok sveučilišni studij priprema za poslove u visokom obrazovanju, znanstveni razvoj i uključivanje u poslove na tržišu rada i društvu.

POLITIKA KOLAČIĆA

Kako bi stranica strucnistudiji.hr radila ispravno i kako bismo konstantno unapređivali naše sadržaj stranice koristimo nužne, analitičke i marketinške kolačiće. Odabirom “Postavke" u mogućnosti si postaviti ograničenja, a više informacija potraži u našoj Politici privatnosti, zaštite podataka i kolačića.

IZABERITE KOLAČIĆE NA STRANICI

Odaberi preferencije vezane za upotrebu funkcionalnih i/ili marketinških kolačića, vezanih za korištenje naših stranica, opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve U redu